Onze champagnehuizen in 2025

Graag stellen we de champagnehuizen voor die in 2025 onze champagne zullen leveren. Zij hebben al jaren een goede reputatie opgebouwd bij de Lions met kwalitatief hoogwaardige champagnes voor aantrekkelijke prijzen.

De oorsprong van het champagnehuis Lequien et fils is bijzonder. Max was schaapsherder en verbleef in de champagnestreek. Van het een kwam het ander: hij werd verliefd op de streek en de champagnewijnen en nam het besluit om het vak van wijnboer te leren en om eigen wijnstokken te bezitten. Hij haalde de wijnstokken uit de omliggende gemeenten Chavot-Courcourt, Verneuil, Vincelles, Chavenay, Epernay, Mardeuil, Brugny-Vaudancourt, Vassieux en veredelde deze tot drie Champagne-druivensoorten op een landgoed van 7ha 70.
In 1995 nam zijn zoon Philippe de bedrijfsvoering over. Om zijn vader te eren werd een nieuw logo ontwikkeld met daarop een schaap om de oorsprong van het huis te eren.
Philippe doet de dagelijkse aansturing van het champagnehuis en is daarnaast erg betrokken om op verantwoorde wijze de wijngaard te beheren.  De wijngaard heeft al 4 jaar het label Haute Valeur Environnement dat staat voor meer biodiversiteit in de wijngaarden, beperkt gebruik van pesticiden en meststoffen en het gecontroleerde gebruik van water. Daarnaast wordt de wijngaard al 12 jaar duurzaam bewerkt, waarbij de biodiversiteit voorop staat. Philippe is daarmee voor andere wijnboeren een voorbeeld en hij doet er alles aan om deze manier van werken over te brengen op de omliggende wijnhuizen in de eigen en omliggende gemeenten.
Zijn vrouw Géraldine en hun dochter Charlotte houden zich bezig met alle klantcontacten, verzorgen de proeverijen in La Bergerie (de schaapskooi). Deze ruimte kijkt uit over de wijngaard en de omgeving van het dorp. Een prachtige plek om de verschillende champagnes te proeven. Of dat nu in de ochtend is bij het ontwaken van de dag of in de middag met een mooie zon. Daarnaast verzorgen en begeleiden zij sociale groepen bij de diverse activiteiten op het domaine.

Na tot 1993 met mijn vader Jean-Marie te hebben gewerkt, heb ik hem opgevolgd op het familielandgoed: ongeveer 6 ha wijnstokken verbouwd in de Marne-vallei, rond Cumières (mijn geboortedorp), Hautvillers en Mardeuil (het geboortedorp van mijn vrouw Sandrine, ook de dochter van een familie van wijnbouwers, die dagelijks met mij samenwerkt).
Als Pascal Etienne zijn we onafhankelijke wijnbouwers: we controleren de hele productieketen: we cultiveren onze wijnstokken zelf, persen onze druiven, produceren onze jaargangen in onze kelders en verkopen onze flessen.
We cultiveren de 3 Champenois-druivensoorten (Meunier, Pinot Noir en Chardonnay) die we in verschillende verhoudingen mengen om elk van onze jaargangen te produceren. Onze champagnes rijpen ongeveer 3 jaar in onze kelders voordat ze te koop worden aangeboden.
Onze jongste zoon, Baptiste, rondt zijn studie wijnbouw en oenologie af, en we zijn blij dat hij binnenkort op ons familielandgoed zal aansluiten.

Het huis Emile Leclère ligt in het hart van de Champagne-wijngaarden, in Mardeuil (2 km van Epernay), precies in het miden van de Marne-vallei. Het is bijzonder dat dit familiebedrijf, opgericht in 1832, zich al 5 generaties lang met evenveel passie als knowhow ontwikkeld.
5 generaties
-Jules en Marie LECLÉRE plantten de eerste wijnstokken (20 hectare)
-Emile & Hélène LECLERE verkochten de 1e fles BRUT RESERVE EMILE LECLERE
-Jean & Andrée DELOUVIN verkochten de eerste fles BICENTENARY (voor de 200ste verjaardag van het huis)
-Guy & Dominique DELOUVIN verkochten de eerste fles 100% MEUNIER
-Momenteel wordt de 5e generatie vertegenwoordigd door Vincent (wijngaard en wijnbereiding) en Marie (verkoop en logistiek).
We produceren ongeveer 110.000 flessen per jaar.Onze wijngaard (13ha) bestaat uit 60% Pinot Meunier, 30% Chardonnay en 10% Pinot Noir.
Wij verkopen 50% in Frankrijk en exporteren 50% over de hele wereld.
Van de oogst tot het bottelen, elke fase van de productie van onze champagne wordt door ons uitgevoerd, om de constante kwaliteit van onze verschillende jaargangen te garanderen. Wij zijn volledig onafhankelijk.
Met onze nieuwe pers centrum van 1 hectare, persen we onze eigen oogst, maar persen ook voor de “grote” huizen, zoals MOET ET CHANDON, VEUVE CLIQUOT HENRIOT, PALMER… en ook voor kleinere huizen persen we een deel van hun oogst!
In 2021 hebben we 2 certificeringen behaald: HVE en VDC (niveau 3) ; betrokken met het milieu, wilde het huis EMILE LECLÉRE een heldere milieuaanpak toepassen.

De geschiedenis van Champagne Denis FRÉZIER is sinds 1823 gegroeid dankzij 7 opeenvolgende generaties wijnbouwers.
Gelegen in Monthelon, tussen de Marne-vallei en de Côte des Blancs, heeft ons huis ongeveer 6,5 ha wijngaarden in de gemeenten Monthelon, Mancy, Chavot-Courcourt, Cramant, Grauves en Hautvillers.
Sébastien FRÉZIER, de zoon van Denis, nam het familiebedrijf in 2003 over en besloot in 2012 zijn champagnes te ontwikkelen door gebruik te maken van de rijkdom van zijn verschillende terroirs en door zijn eigen wijn te vinificeren.
In 2016 stapte Sébastien over op meer ecologisch wijnbouwwerk door de certificeringen Sustainable Viticulture in Champagne en High Environmental Value te behalen. De ontwikkeling van de biodiversiteit in de wijngaardpercelen en hun omgeving, de totale stopzetting van onkruidverdelgers voor permanente grasbedekking van de wijnstokken en de vermindering van de inputs bij de teelt van de wijnstokken zijn de speerpunten van deze meer ecologische evolutie.
In 2020 versnelt de ecologische oriëntatie door te beginnen met de omschakeling naar biologische wijnbouw. Sinds 2023 zijn onze wijnstokken gecertificeerd AB Viticulture Biologique.